ΥΛΙΚΑ
2 φλ. κολοκυθάκια (σκουρόχρωµα) περασµένα από το χοντρό µέρος του τρίφτη
4 κοφτές κουταλιές βούτυρο + επιπλέον για το ταψί
2 κουταλιές αλεύρι,
2 φλ. (½ λίτρο) γάλα
1 κοφτό κουταλάκι έτοιµη µουστάρδα
1 κουταλάκι τριµµένο ξηρό δυόσµο
4 αβγά χωρισµένα
1 φλ. τριµµένη φέτα
1 κουταλιά τριµµένο κεφαλοτύρι ή παρµεζάνα
Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζετε τα τριµµένα κολοκυθάκια σε ένα σουρωτήρι, τα πασπαλίζετε µε ένα κοφτό κουταλάκι αλάτι, τα ανακατεύετε και τα αφήνετε για ½ ώρα να κατεβάσουν το νερό τους.
Στο µεταξύ, λιώνετε το βούτυρο σε µια κατσαρόλα και ανακατεύετε µέσα το αλεύρι. Όταν αφρίσει καλά το βούτυρο και πάρει λίγο χρώµα το αλεύρι ανακατεύετε µέσα µε δύναµη λίγο-λίγο το γάλα. Αφήνετε την µπεσαµέλ να κοχλάσει και να δέσει, ανακατεύοντάς τη συχνά και την αποσύρετε από τη φωτιά. Ανακατεύετε µέσα τους κρόκους των αβγών, πιπέρι, τη µουστάρδα, τον δυόσµο και την τριµµένη φέτα. Ύστερα, στύβετε µε τις παλάµες σας τα κολοκυθάκια για να βγάλουν όλο το νερό τους και τα ανακατεύετε κι αυτά µέσα στην µπεσαµέλ. Προθερµαίνετε το φούρνο στους 190°C και βουτυρώνετε ένα πυρίµαχο ταψί του φούρνου.
Χτυπάτε µε το µίξερ τα ασπράδια µέχρι να πήξουν σε µαλακή µαρέγκα (να µη στεγνώσει πολύ). Παίρνετε περίπου το 1/3 της µαρέγκας και την ανακατεύετε µέσα στο µίγµα των κολοκυθιών για να χαλαρώσει. Ύστερα, ενσωµατώνετε µέσα την υπόλοιπη µαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά, παίρνοντας υλικό από τον πάτο και φέρνοντάς το στην επιφάνεια, µέχρι να οµογενοποιηθεί το µίγµα.
Αδειάζετε το µίγµα στο ταψί, ισιώνετε την επιφάνειά του και το πασπαλίζετε µε το τριµµένο τυρί. Το ψήνετε στο φούρνο για 35-40 περίπου λεπτά, µέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει και το σερβίρετε αµέσως µε µια πλούσια σαλάτα (και το περίσσευµα ξαναζεσταίνεται και είναι πολύ νόστιµο).
Tip: Μπορείτε θαυµάσια να σερβίρετε το σουφλέ µε κολοκυθάκια και για ορεκτικό όταν έχετε καλεσµένους. Μοιράζετε το µίγµα σε 6 ραµεκέν (ατοµικά σκεύη για σουφλέ) και τα ψήνετε για 20-25 περίπου λεπτά.