Πατατούλες κρασάτες με θυμάρι

Χρόνος: 50 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (συνοδευτικό για 4-5 άτομα):

750 γρ. φρέσκιες baby πατατούλες

5 κουταλιές ελαιόλαδο

1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κουταλιά ξεφυλλισμένο θυμάρι

3/4 φλ. άσπρο, ξηρό κρασί

Αλάτι χοντρό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Κάνετε με ένα μαχαιράκι μια μικρή χαρακιά σε κάθε πατάτα. Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το λάδι, σε μια φαρδιά, άβαθη κατσαρόλα ή ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι με καπάκι που να εφαρμόζει στεγανά και βάζετε μέσα τις πατάτες. Σκεπάζετε στεγανά την κατσαρόλα ή το τηγάνι με καπάκι, χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά στο μέτριο/χαμηλό και αφήνετε τις πατάτες στο λάδι για 5 λεπτά.   

Τις πασπαλίζετε με αλατοπίπερο, τις ξανασκεπάζετε με το καπάκι και κουνάτε τη κατσαρόλα ή το τηγάνι μπρος-πίσω και πάνω κάτω στη φωτιά για να γυρίσουν οι πατάτες. Συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά και προσθέτετε στην κατσαρόλα τα σκόρδα και το θυμάρι. Χαμηλώνετε τη φωτιά στο χαμηλό και συνεχίζετε το ψήσιμο με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 10 ακόμη λεπτά, κουνώντας την μπρος-πίσω και πάνω κάτω μερικές φορές, για να μην καούν.

Περιχύνετε τις πατάτες με το κρασί, σκεπάζετε ξανά την κατσαρόλα και συνεχίζετε να σιγοβράζετε τις πατατούλες σκεπασμένες για 20 ακόμη λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες (τις ελέγχετε με ένα πιρούνι). Ελέγχετε το αλατοπίπερο και τις σερβίρετε ζεστές με κοτόπουλο ή ψάρι, ή και σαν μεζεδάκι.   

Σημείωση: Παρόλο που δεν είναι η κλασική μέθοδος ψησίματος για πατάτες αντιναχτές, με κόκκινο κρασί και ξηρό κόλιανδρο, η τεχνική αυτής της συνταγής δουλεύει εξίσου καλά: Αντί για σκόρδο και θυμάρι, βάζετε 1 κουταλιές σπασμένα σπόρια κόλιανδου και αντί για άσπρο κρασί, κόκκινο ξηρό κρασί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *