Αυθεντικοί χούμοι

AdobeStock 77182717 DP9mwo

Χρόνος: 1 ½ ώρα + 1 βράδυ αναμονή

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (μεζεδάκι για 8 άτομα):

1 γεμάτο φλ. ρεβίθια

½ κοφτό κουταλάκι μαγειρική σόδα (προαιρετικά)

½ φλ. ταχίνι

1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1/4 φλ. χυμός λεμονιού

Αλάτι

πάπρικα, ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Βάζετε σε ένα μπολ τα ρεβίθια, τα καλύπτετε με μπόλικο νερό (να τα σκεπάζει με 5 δάχτυλα), αναμιγνύετε  μέσα τη μαγειρική σόδα (αν θα βάλετε) και τα κρατάτε για 1 βράδυ. Την επομένη τα στραγγίζετε και τα ξεπλένετε καλά.

Βάζετε τα ρεβίθια σε μια κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με μπόλικο νερό (5 δάχτυλα πιο πάνω τους), τα βράζετε σε δυνατή φωτιά και όταν κοχλάσουν, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο/χαμηλό και τα σιγοβράζετε αφαιρώντας τον αφρό για 1-1 ½ ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν (ή και περισσότερο, ανάλογα με το αν είναι νέας ή παλιάς σοδιάς). Κρατάτε 1 φλ. από το νερό τους και τα στραγγίζετε.

Βάζετε τα ρεβίθια με το ταχίνι, το σκόρδο, το λεμόνι και αλάτι στο πολυμίξερ (ή το μπλέντερ) και τα χτυπάτε, προσθέτοντας λίγο-λίγο από το νερό που έβρασαν, μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές στην πυκνότητα που θέλετε.

Σερβίρετε τους χούμους ραντισμένους με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλισμένους με πάπρικα. Τους συνοδεύετε με κομμάτια ψημένης τραγανής πίτας.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *