Σοκολατίνα καρδιά με γλάσο γκανάς

AdobeStock 132024295 PGnY1Y

Χρόνος: 1 1/4 ώρα

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο/μέτριο

Υλικά (για 4 άτομα):

2 φλ. απλό αλεύρι

2 φλ. ζάχαρη

3/4 φλ. κακάο

1 γεμάτο κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

1 ½ κοφτό κουταλάκι μαγειρική σόδα

1 κοφτό κουταλάκι αλάτι

1 κοφτό κουταλάκι στιγμιαίος καφές (εσπρέσο καλύτερα)

1 φλ. γάλα

½ φλ. ελαφρύ λάδι (ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο

2 μεγάλα αβγά

2 κουταλάκια εσάνς βανίλιας

1 φλ. καυτό νερό

1/3 – ½ φλ. μαρμελάδα φράουλα ή φραμπουάζ

Γλάσο γκανάς (Ganache):

1 φλ. (1/4 λίτρου, 250 ml) κρέμα γάλακτος

2 κοφτές κουταλιές (30 γρ.) ξεπαγωμένο βούτυρο

200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομματάκια

2 κουταλιές ζεστός καφές (ρόφημα)

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Ετοιμάζετε μια μικρή λαμαρίνα για παντεσπάνι κορμού ρολού (Swiss Roll) διαστάσεων 30 Χ 43 εκ. περίπου, είτε ντύνοντας την με αντικολλητική λαδόκολλα, είτε βουτυρώνοντάς την και αλευρώνοντάς την (την αναποδογυρίζετε και την κτυπάτε ελαφρά για να φύγει το περισσό αλεύρι).  

Βάζετε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι και τον στιγμιαίο καφέ σ ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάτε το μίγμα με τους γάντζους ζυμώματος του μίξερ για να ανακατευτεί καλά. Αλλάζετε τους γάντζους με τα χτυπητήρια του μίξερ, προσθέτετε το γάλα, το λάδι, τα αβγά και τη βανίλια στο αλεύρι και χτυπάτε το μίγμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να σμίξει. Χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε λίγο-λίγο το καυτό νερό, χτυπώντας συνεχώς το μίγμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. (Το μίγμα θα είναι αρκετά ρευστό).

Αδειάζετε το μίγμα στην προετοιμασμένη μικρή λαμαρίνα και το απλώνετε ομοιόμορφα, σπρώχνοντάς τα με σπάτουλα. Το ψήνετε στο φούρνο για 12-15 λεπτά, ή μέχρι που να τα δείτε να αποτραβιέται από τις άκρες και μια οδοντογλυφίδα που θα μπήξετε στο κέντρο το να βγαίνει στεγνή. Το βγάζετε από το φούρνο το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει λίγο, για 15 περίπου λεπτά.

Στο μεταξύ, ετοιμάζετε το γλάσο/γκανάς: Βάζετε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο μπολ. Βράζετε την κρέμα γάλακτος με το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να φανούν οι πρώτες φουσκάλες βρασμού (χωρίς να κοχλάσει). Περιχύνετε τη σοκολάτα με το μίγμα, προσθέτετε τον ζεστό καφέ και 1 πρέζα αλάτι και αφήνετε το μίγμα να μείνει για 3-4 λεπτά για να μαλακώσει η σοκολάτα. Ύστερα ανακατεύετε καλά το μίγμα για να λιώσει εντελώς. Το αφήνετε να κρυώσει λίγο.

Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη κουπ-πατ στο σχήμα καρδιάς, κόβετε 4 κομμάτια κέικ. Αλείφετε τα 2 μαρμελάδα και βάζετε από πάνω τα άλλα δυο (να γίνουν 2 «σάντουιτς» καρδιές). Τις τοποθετείτε πάνω σε σχάρα και βάζετε από κάτω ένα δίσκο. Περιχύνετε τις καρδιές με το γλάσο/γκανάς  και το απλώνευτε για να τις καλύψετε εντελώς (μαζεύετε και το γλάσο που παίφτει στο ταψί και το επαναχρησιμοποιείτε). Γαρνίρε τις καρδιές με φράουλες κομμένες στα δυο, ή με ολόκληρα φραμπουάζ και τις αφήνετε να κρυώσει εντελώς το γλάσο και να πήξει πριν τις σερβίρετε.

Σημείωση: Αν δεν έχετε μεγάλη κουπ-πατ στο σχήμα καρδιάς, χρησιμοποιείτε για οδηγό μια καρδιά από χαρτόνι και ένα μικρό, κοφτερό μαχαιράκι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *