Ανάλαφρο κέικ-σουφλέ σοκολάτας

Χρόνος: 45 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (για 8 άτομα):

350 γρ. καλής ποιότητας σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομματάκια

150 γρ. ανάλατο βούτυρο + επιπλέον για τη φόρμα

λίγο κακάο για τη φόρμα

2/3 φλ. ζάχαρη

5 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου, χωρισμένα

1/3 φλ. (50 γρ.) απλό αλεύρι

1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας

1 πρέζα αλάτι

ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Φράουλες με σαντιγί για το σερβίρισμα (προαιρετικά):

½ κιλό φράουλες

250ml (1 φλ.- 1/4 λίτρου) κρύα κρέμα γάλακτος

1 κουταλιά ζάχαρη άχνη

1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας

Εκτέλεση:

Βουτυρώνετε μια φόρμα με ελατήριο διαμέτρου 23cm. Πασπαλίζουμε το εσωτερικό της με κακάο, την αναποδογυρίζουμε και την χτυπάμε ελαφρά για να φύγει το περισσό. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC.  

Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί (ένα πυρίμαχο μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει, χωρίς ο πάτος του να αγγίζει στο νερό), ανακατεύοντάς την συχνά. Αποσύρετε το μπολ από το μπεν-μαρί και χτυπάτε μέσα με το μίξερ τη μισή από τη ζάχαρη (1/3 φλ.), για 2-3 λεπτά. Ύστερα, χτυπάτε μέσα τους κρόκους των αβγών και τη βανίλια και τέλος, στα γρήγορα, σε χαμηλή ταχύτητα, χτυπάτε μέσα το αλεύρι.

Σε ένα άλλο μπολ με καθαρό (στεγνό) μίξερ, χτυπάτε τα ασπράδια με μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αφρίσουν. Δυναμώνετε την ταχύτητα του μίξερ και χτυπάτε μέσα το αλάτι και ύστερα, όταν φουσκώσουν, προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη (1/3 φλ.), συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να γίνει μια λεία και γυαλιστερή μαρέγκα, που να κρατάει το σχήμα της (μην την χτυπήσετε τόσο που να στεγνώσει).

Χρησιμοποιώντας σπάτουλα, ανακατεύετε το 1/3 της μαρέγκας στο μίγμα της σοκολάτας, για να χαλαρώσει. Ύστερα, ενσωματώνετε μέσα την υπόλοιπη, ανακατεύοντας απαλά και φέρνοντας υλικό από τον πάτο στην επιφάνεια, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αδειάζετε το μίγμα στην φόρμα και ψήνετε το κέικ-σουφλέ για 20-25 περίπου λεπτά, μέχρι που μια οδοντογλυφίδα που θα μπήξετε στο κέντρο του να βγαίνει με λίγα μόνο υγρά ψιλά ψίχουλα πάνω.

Βγάζετε το κέικ από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς (θα ξεφουσκώσει κάπως και πιθανόν να κάνει σκασίματα στην επιφάνειά του, αλλά είναι φυσικό). Περνάτε ένα μαχαιράκι στον περίγυρό του για να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας και το ξεφορμάρετε. Το πασπαλίζετε, αν θέλετε, με ζάχαρη άχνη.

Πριν το σερβίρετε, χτυπάτε με μέτρια ταχύτητα του μίξερ την κρύα κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια, μέχρι να αφρίσει καλά (για καλύτερα αποτελέσματα, καλύτερα να βάλετε από πριν το μπολ στο ψυγείο, όπως και τα χτυπητήρια του μίξερ). Συνεχίζετε το χτύπημα δυναμώνοντας τη ταχύτητα του μίξερ, μέχρι που η κρέμα να πήξει σε σαντιγί και να πάρει την υφή του γιαουρτιού (όχι περισσότερο), απλά να κρατάει πάνω στα χτυπητήρια όταν τα ανασηκώνετε. Σερβίρετε το κέικ-σουφλέ με μια κουταλιά σαντιγί σε κάθε κομμάτι και φρέσκες φράουλες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *