Ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, μίλησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατανάλωση των νοθευμένων ποτών, με αφορμή τους 8 ανηλίκους που δηλητηριάστηκαν σε γνωστό κλαμπ. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Θωμαΐδης εξήγησε πώς γίνεται η νοθεία των ποτών, με ποιους τρόπους νοθεύονται και τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωσή τους.
«Η παράνομη πρακτική στο εμπόριο του οινοπνεύματος είναι τριπλή. Η πρώτη πιο επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία είναι αυτό που λέμε ποτά-μπόμπες και αυτό είναι ένα ποτό που παρασκευάζεται σε παράνομα εργαστήρια, με χρήση βιομηχανικής αιθυλικής αλκοόλης, βιομηχανικού οινοπνεύματος που δεν προορίζεται για τρόφιμα, αλλά για άλλες χρήσεις πχ. ιατρικές.
Είναι φθηνότερη και περιέχει μέσα πολλές τοξικές ουσίες, μεταξύ αυτών μεθανόλη. Όταν σε ένα τέτοιο παράνομο εργαστήριο την παίρνουμε και την διοχετεύουμε στην αγορά υπάρχουν κίνδυνοι» εξήγησε ο Νίκος Θωμαΐδης.
«Αυτός που πίνει αυτό το ποτό-μπόμπα ξεκινάει να έχει ζαλάδες, ιλίγγους, σίγουρα έχει προβλήματα στο γαστρεντερικό, επηρεάζεται άμεσα η νεφρική λειτουργία και αργότερα με μεγαλύτερη δόση επηρεάζεται το οπτικό νεύρο και μπορεί να οδηγεί ως και σε τύφλωση ή σε προσωρινή απώλεια όρασης, ενώ σε μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε κωματώδη κατάσταση και αν είναι μεγαλύτερη η δόση, οδηγείται ο άνθρωπος ως και σε θάνατο» επισήμανε ο κ. Θωμαΐδης. «Η μπόμπα δεν είναι κάτι δύσκολο να γίνει», συμπλήρωσε.
«Οι περιπτώσεις των αλκοολούχων ποτών που νοθεύονται με αυτόν τον τρόπο είναι της τάξης του 10-15% αλλά είναι επικίνδυνη και μόνο ένας έμπειρος χρήστης μπορεί να καταλάβει ότι το ποτό που πίνουν είναι μπόμπα. Συνήθως τα ποτά αυτά έχουν αναμειχθεί με χυμούς και αναψυκτικά», εξήγησε ο κ. Θωμαΐδης.