Η Marmalade (από παράφραση λέμε μαρμελάδα κάθε Jam), γίνεται με κιτρόμηλα, που τα λένε Seville oranges, επειδή τα εισήγαγαν από τη Σεβίλλη για να την φτιάξουν. Πολύ αρωματική, γλυκιά με μια ελαφριά πικρή επίγευση, είναι μοναδική.
Χρόνος: 2 3/4 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά (για 4 φλ.):
5 μέτρια κιτρόμηλα (νεράντζια), καλά ξεπλυμένα
4 φλ. (850 γρ.) ζάχαρη
4 φλ. (1 λίτρο νερό)
Εκτέλεση:
Κόβετε στη μέση τα κιτρόμηλα και τα στύβετε. Περνάτε το χυμό τους από σουρωτήρι και το βάζετε σε μια κατσαρόλα. Μαζεύετε τα κουκούτσια και ότι άλλο απομένει στο στίφτη. Ύστερα, με ένα κουτάλι αφαιρείτε από τις στυμμένες κούπες τις μεμβράνες και όση ψίχα έχει μείνει μέσα, αφήνοντας μόνο την φλούδα.
Βάζετε τα κουκούτσια, τις μεμβράνες (αυτά έχουν πηκτίνη που θα δέσει τη μαρμελάδα) και τα υπολείμματα ψίχας σε ένα μεγάλο κομμάτι γάζας που θα βάλετε διπλό και το δένετε σε πουγκί με σπάγκο. Κόβετε τις φλούδες σε λεπτά μπαστουνάκια μήκους 3-4 εκ. και πλάτους 1/3 εκ. περίπου.
Προσθέτετε το νερό και τις φλούδες στην κατσαρόλα με τον χυμό και βράζετε το μίγμα σκεπασμένο σε μέτρια φωτιά, για 2 περίπου ώρες μέχρι να μαλακώσουν καλά οι φλούδες, ανακατεύοντάς το κάθε 15 λεπτά και πιέζοντας με το ξύλινο κουτάλι το πουγκί με τις μεμβράνες και τα κουκούτσια κάθε φορά.
Όταν τελειώσετε το βράσιμο, βγάζετε από μέσα το πουγκί και το πιέζετε για να βγάλει όλο το ζουμί του μέσα στην κατσαρόλα. Στο σημείο αυτό, πρέπει να έχετε 4 φλ. μίγμα στην κατσαρόλα: Αν έχετε λιγότερο, το συμπληρώνετε με νερό, αν είναι περισσότερο το βράζετε λίγο ακόμα να εξατμιστεί το περισσό. Βάζετε 2-3 πιατάκια του καφέ στην κατάψυξη.
Προσθέτετε στο μίγμα τη ζάχαρη και σε δυνατή φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει. Για να ελέγξετε αν είναι έτοιμη η μαρμελάδα, παίρνετε με ένα κουταλάκι μίγμα, και το βάζετε στο παγωμένο πιατάκι: Περνάτε το δάχτυλό σας μέσα και αν το χνάρι του μένει, τότε είναι έτοιμη. Αν όχι, συνεχίζετε για λίγο ακόμα το βράσιμο και ξαναδοκιμάζετε. ¨όταν είναι έτοιμη, την μοιράζετε σε αποστειρωμένα βαζάκια και τα κλείνετε.