Μαρμελάδα χρυσόμηλο (βερίκοκο)

Χρόνος: 1 ώρα + 1 βράδυ αναμονή

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (για 5 φλ. περίπου):

1 κιλό χρυσόμηλα (βερίκοκα), ώριμα, αλλά όχι υπερώριμα

1 κιλό ζάχαρη

1 λεμόνι, ο χυμός

Εκτέλεση:

Ανοίγετε στη μέση τα χρυσόμηλα, αφαιρείτε τα κουκούτσια και κόβετε κάθε μισό χρυσόμηλο στα δυο. Βάζετε σε μια ανοξείδωτη ή εμαγιέ κατσαρόλα μια στρώση χρυσόμηλα (το 1/4 περίπου), τα πασπαλίζετε με 1 φλ. ζάχαρη και συνεχίζετε φτιάχνοντας στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα χρυσόμηλα. Όση ζάχαρη περισσέψει την απλώνετε πάνω από την τελευταία στρώση. Τα περιχύνετε με το χυμό του λεμονιού, σκεπάζετε την κατσαρόλα και την κρατάτε για 1 βράδυ σε θερμοκρασία δωματίου.

Την επόμενη μέρα, βάζετε 3 πιατάκια του καφέ στην κατάψυξη. Βάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή/μέτρια φωτιά και αφήνετε την ζάχαρη να λιώσει σιγά-σιγά. Όταν λιώσει η ζάχαρη, δυναμώνετε τη φωτιά και αφήνετε τη μαρμελάδα να κοχλάσει. Την βράζετε για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντάς την κάθε τόσο, μέχρι να δέσει. Αρχίζετε όμως να ελέγχετε αν έδεσε μετά τα 5 πρώτα λεπτά.

Μετά τα πρώτα 5 λεπτά λοιπόν, βγάζετε ένα πιατάκι από την κατάψυξη, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, παίρνετε 1 κουταλάκι μαρμελάδα και την βάζετε στο παγωμένο πιατάκι. Την αφήνετε για μερικά δευτερόλεπτα και ύστερα την σπρώχνετε με το δάχτυλό σας: Αν σχηματιστεί ένα ρυτιδωμένο «δέρμα» στη μαρμελάδα, τότε έχει δέσει. Αν δεν έχει δέσει, την ξαναβράζουμε για άλλα 5 λεπτά και κάνουμε άλλη μια δοκιμή και αν χρειαστεί, μετά από άλλα 5 λεπτά, μια τρίτη δοκιμή.

Όταν δέσει η μαρμελάδα, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνετε να καταλαγιάσει για 5 λεπτά. Την ανακατεύετε και με ένα κουτάλι αφαιρείτε τον αφρό από την επιφάνειά της. Την βάζετε όταν είναι ακόμα χλιαρή σε αποστειρωμένα βαζάκια και όταν κρυώσει τα κλείνετε στεγανά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *