Μαρμελάδα κεράσι (Με κομματάκια κερασιού)

Χρόνος: 1/2 ώρα

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (για 3 βαζάκια των 250ml, 1 φλ. δηλαδή το καθένα):

750 γρ. κεράσια

½ κιλό (2 ½ φλ. ) ζάχαρη

1 λεμόνι, ο χυμός

Εκτέλεση

Πριν ξεκινήσετε, βάζετε 2 πιατάκια στην κατάψυξη να παγώσουν. Πλένετε τα κεράσια, τα στραγγίζετε καλά, αφαιρείτε τα κοτσάνια και τα κουκούτσια τους με το ειδικό εργαλείο ή φουρκέτα (παρόλο που με το ειδικό εργαλείο η αφαίρεση των κουκουτσιών γίνεται πιο εύκολα, με τη φουρκέτα αφαιρείται πολύ λιγότερη ψίχα τους!).  Κόβετε στη μέση τα 3/4 τους και αφήνετε το άλλο 1/4 ολόκληρα.

Τα βάζετε σε μια μέτρια ανοξείδωτη ή εμαγιέ κατσαρόλα μαζί με το λεμόνι, σε χαμηλή φωτιά. Χρησιμοποιείτε είτε το εργαλείο για πουρέ, ή μια μεγάλη ξύλινη κουτάλα για να τα συμπιέσετε ελαφρά. Τα σιγοβράζετε για 7 λεπτά και ύστερα ανακατεύετε μέσα τη ζάχαρη και συνεχίζετε το βράσιμο, πάντα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (περνώντας μια ξύλινη κουτάλα στον περίγυρο της κατσαρόλας θα σας βοηθήσει να δείτε αν έλιωσε). Αφήνετε το μίγμα να κοχλάσει και το σιγοβράζετε για άλλα 10 λεπτά.

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ελέγχετε αν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, με ένα παγωμένο πιατάκι: Βάζετε 1 κουταλάκι μαρμελάδα στο πιατάκι και το βάζετε στο ψυγείο για 1 λεπτό. Περνάτε το δάκτυλός σας μέσα στη μαρμελάδα και αν ρυτιδώνει και είναι κολλώδης σαν ζελέ, είναι έτοιμη. Αν δεν είναι ακόμη έτοιμη, συνεχίζετε το βράσιμο για 2 ακόμη λεπτά, ξαναδοκιμάζετε με δεύτερο παγωμένο πιατάκι. Μόλις είναι έτοιμη, την μοιράζετε σε ζεστά, αποστειρωμένα βαζάκια.

Σημείωση: Αποστειρωμένα βαζάκια: Τα καλύτερα είναι τα γυάλινα, με μεταλλικό καπάκι, από παλιές μαρμελάδες, ή με γυάλινο καπάκι και μεταλλικό κλείσιμο και στεφανάκι από καουτσούκ για στερέωμα. Τα πλένετε με καλά και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με το στόμιο προς τα πάνω, χωρίς να αγγίζει το ένα το άλλο και προσθέτετε μέσα και τα καπάκια. Προσθέτετε νερό που να τα καλύπτει και τα βράζετε για 15 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό. Τα βγάζετε προσεχτικά με λαβίδα (τσιμπίδα) και τα στραγγίζετε πάνω σε ολοκάθαρη πετσέτα. 

Ο κανόνας λέει ότι η ζεστή μαρμελάδα μπαίνει σε ζεστά βαζάκια και η κρύα σε κρύα βαζάκια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *