Μαρμελάδα κεράσι (με ολόκληρα κεράσια)

Υλικά
2 κιλά κεράσια (δες σηµείωση),

6½ φλ. (1 1/3 κιλά) ζάχαρη – ειδική για µαρµελάδες),

1 (όχι γεµάτο) φλ. νερό,

1 κουταλιά χυµό λεµονιού.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφαιρείτε τα κοτσάνια και ύστερα τα κουκούτσια από τα κεράσια µε φουρκέτα (ή το ειδικό εργαλείο) πάνω από ένα µπολ, για να µαζέψετε το χυµό τους. Τα βάζετε σε στρώσεις σε µια κατσαρόλα (πρέπει να είναι πολύ µεγάλη, γιατί πιτσιλίζουν στο βράσιµο και εµαγιέ, ή ανοξείδωτη, ή µε αντικολλητική επένδυση – ποτέ όµως αλουµίνιο) και πασπαλίζετε κάθε στρώση µε ζάχαρη. Τα περιχύνετε µε το χυµό που µαζέψατε (όσος και να είναι) ρίχνετε µέσα και το νερό και τα βράζετε για 15 λεπτά. Όσο βράζουν αφαιρείτε τον αφρό από την επιφάνεια, µε τρυπητή κουτάλα. Ύστερα, τα αφήνετε στην κατσαρόλα, σκεπασµένα, για 24 ώρες.

Την επόµενη µέρα βάζετε 2-3 πιατάκια του καφέ στην κατάψυξη (θα τα χρησιµοποιήσετε για να ελέγξετε αν έδεσε η µαρµελάδα). Ξαναβράζετε τα κεράσια για ½ περίπου ώρα, ρίχνετε µέσα το λεµόνι και αφήνετε να πάρουν µια βράση ακόµα µέχρι να δέσει η µαρµελάδα. Για να βεβαιωθείτε ότι έχει δέσει, την αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε ένα κουταλάκι µαρµελάδα πάνω σε ένα παγωµένο πιατάκι, την αφήνετε 1 λεπτό να κρυώσει και την σπρώχνετε λίγο µε το δάχτυλο. Πρέπει να «ρυτιδώνει», να µην κυλάει. Αν όχι συνεχίζετε το βράσιµο για 2-3 λεπτά και την ελέγχετε ξανά. Όταν βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιµη, την αποσύρετε από τη φωτιά και άµα κρυώσει λίγο τη µοιράζετε σε ζεστά, αποστειρωµένα βάζα. Κλείνετε τα βάζα όταν κρυώσει τελείως η µαρµελάδα.

Σηµείωση: Όλα τα κεράσια κάνουν για µαρµελάδα, φτάνει να είναι ώριµα (όχι όµως σάπια). Τα µεγάλα σκουρόχρωµα είναι πολύ καλά, αλλά τα ψιλά ανοιχτόχρωµα, που έχουν κάποια ξινάδα ακόµα καλύτερα – φτάνει να έχετε την υποµονή να αφαιρέσετε τα κουκούτσια τους. (Το βάρος των κερασιών υπολογίζεται: 2 κιλά µε κουκούτσια και κοτσάνια=1 1/3 περίπου κιλά χωρίς κουκούτσια.)

Συστατικά
Βήματα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *