Κόκκινα δάνεια: Ρυθμίσεις ζητά το ΥΠΕΘΟ από τα funds – “Καμπανάκι” από την Κομισιόν

Κόκκινα δάνεια: Ρυθμίσεις ζητά το ΥΠΕΘΟ από τα funds – “Καμπανάκι” από την Κομισιόν

Το θέμα με τα κόκκινα δάνεια είναι και θα παραμένει για πολλές δεκαετίες ακόμη μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική Οικονομία. Μπορεί το ιδιωτικό χρέος να έχει φύγει από τις τράπεζες, ωστόσο παραμένει στις εταιρίες που το διαχειρίζονται, ενώ απασχολεί και την Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει στη πέμπτη μεταπρογραμματική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας την ανάγκη για πιο αποτελεσματική αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, που βρίσκεται υπό τη διαχείριση των εταιρειών διαχείρισης. Στην έκθεση αναφέρεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που ανέρχονται σε 70 δισ. ευρώ, περιορίζουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, αναστέλλουν την οικονομική ανάπτυξη και αποτελούν εμπόδιο για περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Η υποαπόδοση των business plans των χαρτοφυλακίων που τιτλοποιήθηκαν μέσω του προγράμματος «Ηρακλής» συνδέεται με τις χαμηλές ανακτήσεις, κυρίως λόγω των πλειστηριασμών, που επηρεάστηκαν από την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κατά την πανδημία. Η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης και η ρηχή δευτερογενής αγορά για τα NPEs (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) αποτελούν επίσης ανασταλτικούς παράγοντες

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών σε μια προσπάθεια να απομειώσει ταχύτερα το απόθεμα κόκκινων δανείων ύψους 70 δισ. ευρώ ζητά  από τους servicers να χαμηλώσουν τον πήχυ των ρυθμίσεων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των δανειοληπτών.

Δεν είναι μυστικό ότι τα funds ζητούν υπέρογκα ποσά για προκαταβολές, δόσεις ρυθμίσεων, ενώ και οι εκτιμήσεις τους για την αξία των ακινήτων είναι εκτός πραγματικότητας και αγοράς. Προτιμούν να πηγαίνουν σε πλειστηριασμούς – με αμφίβολα αποτελέσματα – παρά να ρυθμίζουν τα κόκκινα δάνεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Οικονομία, αλλά και το κράτος Δικαίου στη χώρα μας.

Μια τέτοια παρέμβαση θα ωφελούσε τελικά και τους ίδιους τους servicers, οι οποίοι εισπράττουν πολύ υψηλότερα έσοδα μέσω των ρυθμίσεων παρά μέσω των πλειστηριασμών  Αξιοσημείωτο είναι ότι από ρυθμίσεις προήλθε το 56,8% των ανακτήσεων (έναντι 40,5% που ήταν ο στόχος), ενώ από τις ρευστοποιήσεις προήλθε το 28,2% (έναντι 49,4%) και από τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων το 8,8% (έναντι 9,4%).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *