Γεωργιάδης: Πλήρης αναχαίτιση της φαρμακευτικής δαπάνης και κατ’ οίκον διανομή ΦΥΚ με τη συμμετοχή φαρμακαποθηκών

Γεωργιάδης: Πλήρης αναχαίτιση της φαρμακευτικής δαπάνης και κατ’ οίκον διανομή ΦΥΚ με τη συμμετοχή φαρμακαποθηκών

Τη συνολική στρατηγική που ακολούθησε το υπουργείο Υγείας για την εξυγίανση της αγοράς φαρμάκου και τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την ομιλία του στην ημερίδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων.

Όπως ανέφερε, όταν ανέλαβε τη θέση του υπουργού το 2024, παρέλαβε μια αγορά σε «οριακή κατάσταση»:
«Η φαρμακευτική δαπάνη αυξανόταν με ρυθμούς 15%-16% ετησίως σε όλα τα κανάλια: στη λιανική, στα ΦΥΚ και στα νοσοκομειακά φάρμακα», επεσήμανε. Παράλληλα, υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, γεγονός που είχε οδηγήσει στη μεγαλύτερη λίστα απαγόρευσης εξαγωγών που είχε ποτέ εκδώσει ο ΕΟΦ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση της δαπάνης είχε επιφέρει «εξαιρετικά υψηλό clawback» για το 2023, καθιστώντας αναγκαία τη λήψη επώδυνων, αλλά αναγκαίων μέτρων:
«Δεν ήταν ευχάριστες αποφάσεις. Πολλές ήταν πολιτικά επιζήμιες για μένα. Όμως, τις πήραμε μαζί με την αγορά, και σήμερα αποδίδουν».

Ορατή η πρόοδος: Λιγότερες ελλείψεις, περιορισμός στις απαγορεύσεις

Ενάμιση χρόνο μετά, ο υπουργός τόνισε πως η εικόνα έχει βελτιωθεί σημαντικά. Οι ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία έχουν μειωθεί αισθητά και, παρότι δεν έχουν εξαλειφθεί, η λίστα απαγόρευσης εξαγωγών έχει περιοριστεί στο ένα τρίτο.

«Σήμερα, έχουμε καλύτερη επάρκεια, καλύτερη πρόσβαση για τους ασθενείς και μικρότερη αναστάτωση στην εσωτερική αγορά», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα στοιχεία του 2024, επεσήμανε ότι η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης επιβραδύνθηκε σημαντικά:

·         Retail: από 15% στο 4%

·         ΦΥΚ: από 15% στο 7,5%

·         Νοσοκομειακά φάρμακα: από 15% στο 0%

Μάλιστα, για το 2025, μέχρι στιγμής, τα ποσοστά είναι ακόμη χαμηλότερα (Retail 4,7%, ΦΥΚ 3%, Νοσοκομειακά 0%).

Δαπάνη φαρμάκου: «Η αύξηση είναι φυσιολογική αλλά πρέπει να ελέγχεται»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι η φαρμακευτική δαπάνη δεν μπορεί να παραμείνει σταθερή, λόγω της εισαγωγής νέων θεραπειών αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού.

«Το ερώτημα δεν είναι αν θα έχεις αύξηση, αλλά αν θα είναι σε λογικά όρια», σημείωσε, τονίζοντας πως η Ελλάδα το 2024 -και όπως φαίνεται και το 2025- θα παρουσιάσει μικρότερη αύξηση από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κατ’ οίκον διανομή ΦΥΚ: Νέα υπηρεσία με τη συμμετοχή φαρμακαποθηκών

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην επικείμενη έναρξη της κατ’ οίκον διανομής φαρμάκων υψηλού κόστους του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τον υπουργό, πρόκειται για ένα σχέδιο πολλών ετών που πλέον φτάνει στην υλοποίησή του.

Η νέα υπηρεσία, όπως εξήγησε, θα μειώσει τις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι ασθενείς θα παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους απευθείας στο σπίτι. Παράλληλα, εξήγγειλε τη συμμετοχή των φαρμακαποθηκών στην αλυσίδα διανομής, μιλώντας για «ευκαιρία συνεργασίας με την αγορά».

Ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι η υπηρεσία θα λειτουργεί με απόλυτη ασφάλεια, χάρη στα ηλεκτρονικά συστήματα ιχνηλασιμότητας, τα οποία επιτρέπουν τον έλεγχο κάθε σκευάσματος με ακρίβεια.

«Μπορούμε να εξασφαλίσουμε ασφάλεια, αποφυγή υπερκατανάλωσης και, κυρίως, να απαλλάξουμε τους ασθενείς από την ταλαιπωρία», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η νέα υπηρεσία ανταποκρίνεται σε ένα «διακαή πόθο πολλών ετών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *