Μια νέα εποχή στη διαχείριση των δεδομένων υγείας σηματοδοτεί η συνεργασία που επισφραγίστηκε τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2025, στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ του ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ και της Cisco, με τη στρατηγική συμμετοχή του Γενικού Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».
Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ανοίγοντας τον Δρόμο: Τεχνητή Νοημοσύνη και Δεδομένα Υγείας», παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και της ερευνητικής κοινότητας.
Στόχος της σύμπραξης είναι η ενίσχυση της κλινικής έρευνας και η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) για την ασφαλή, διαλειτουργική και διαφανή ανάλυση των δεδομένων υγείας, με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την προσέλκυση περισσότερων κλινικών μελετών στην Ελλάδα.

Η Διευθύντρια του ΙΝΕΒ, Δρ. Αναστασία Χατζηδημητρίου, μίλησε για μια «ουσιαστική στρατηγική συμμαχία» που θα διευκολύνει την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, εξήρε τη σημασία της συνεργασίας, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν θέλει να είναι ουραγός αλλά πρωτοπόρος στην αξιοποίηση της AI στην Υγεία», αναφερόμενος και στην ίδρυση επτά εργοστασίων Τεχνητής Νοημοσύνης στη χώρα.

Ο Πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ, Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, χαρακτήρισε τη συνεργασία «παράδειγμα του πώς η τεχνολογία μετατρέπεται σε όφελος για τον πολίτη», ενώ ο Πρόεδρος του Γ.Ν. Παπαγεωργίου, Μιχαήλ Καραβιώτης, υπογράμμισε τον ηγετικό ρόλο του νοσοκομείου στην ηλεκτρονική υγεία και τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά δίκτυα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ, Ιωάννης Καραγιάννης, και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Κατά τη διάρκεια των θεματικών παρουσιάσεων, οι κ.κ. Παντελής Νατσιάβας (ΙΝΕΒ), Νίκος Λαμπρογεώργος (Cisco) και Λάμπρος Δερμεντζόγλου (Γ.Ν. Παπαγεωργίου) ανέδειξαν τον ρόλο της τεχνολογίας ως καταλύτη στην εξέλιξη της ιατρικής πράξης και της έρευνας.
Η νέα συνεργασία φιλοδοξεί να τοποθετήσει τη Θεσσαλονίκη και συνολικά τη χώρα στον χάρτη της Ευρωπαϊκής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία, αναβαθμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούνται και προστατεύονται τα δεδομένα των πολιτών.