Με τον ερχομό του καλοκαιριού, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επανεμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου, καλώντας τους πολίτες να λάβουν μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, που αποτελούν τον βασικό φορέα μετάδοσής του.
Ο ιός, που μεταδίδεται, κυρίως, μέσω τσιμπήματος από κοινά κουνούπια που έχουν προηγουμένως μολυνθεί από άγρια πτηνά, κάνει κάθε χρόνο αισθητή την παρουσία του στην Ελλάδα, με αυξανόμενο επιδημιολογικό φορτίο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από το 2010 έως σήμερα έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 2.088 εγχώρια κρούσματα της λοίμωξης, με τα 1.471 να εκδηλώνονται με σοβαρές επιπλοκές στο κεντρικό νευρικό σύστημα και 292 θανάτους.
Μόνο το 2024 σημειώθηκαν 220 περιστατικά, εκ των οποίων τα 157 αφορούσαν σοβαρές μορφές της νόσου και 35 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους. Αντίστοιχα υψηλός αναμένεται να είναι και φέτος ο κίνδυνος, με τον ΕΟΔΥ να έχει ήδη ενημερώσει τους επαγγελματίες υγείας ανά την επικράτεια ώστε να βρίσκονται σε εγρήγορση.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ή παρουσιάζουν ήπιες εκδηλώσεις. Ωστόσο, λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή νόσο, προκαλώντας εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για άτομα άνω των 50 ετών, καθώς και για όσους έχουν χρόνια νοσήματα ή ανοσοκαταστολή.
Προστατευθείτε – Οδηγίες για όλους
Καθώς δεν είναι εφικτό να προβλεφθούν με ακρίβεια οι περιοχές που θα πληγούν, ο ΕΟΔΥ απευθύνει σύσταση για γενικευμένα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια και για όλη τη διάρκεια της περιόδου κυκλοφορίας τους:
· Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες.
· Εφαρμόστε σίτες, κουνουπιέρες, χρησιμοποιείτε κλιματιστικά ή ανεμιστήρες.
· Προτιμάτε μακριά ρούχα που καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο το σώμα.
· Αποφεύγετε στάσιμα νερά, ακόμη και σε γλάστρες, κουβάδες ή πιατάκια, καθώς αποτελούν ιδανικά σημεία αναπαραγωγής των κουνουπιών.
Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται σε ηλικιωμένους και ευάλωτους πληθυσμούς, οι οποίοι οφείλουν να τηρούν απαρέγκλιτα τα προληπτικά μέτρα.
Ενισχυμένη επιτήρηση – Τι κάνει ο ΕΟΔΥ
Ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, πραγματοποιεί ενισχυμένη επιδημιολογική και εντομολογική επιτήρηση του ιού σε εθνικό επίπεδο, ενώ ενημερώνει διαρκώς το κοινό μέσω της ιστοσελίδας του. Εκεί θα αναρτώνται και οι εβδομαδιαίες εκθέσεις επιτήρησης, με δεδομένα για τον αριθμό κρουσμάτων ανά περιοχή, ώστε οι πολίτες να είναι πάντα ενήμεροι.
Παράλληλα, οι δράσεις του Υπουργείου Υγείας αποτυπώνονται στο «Σχέδιο Δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου», που στοχεύει στη συστηματική διαχείριση και μείωση του κινδύνου μετάδοσης.