Χρόνος: 20 λεπτά + 7 ώρες αναμονή
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά (για 8 μερίδες):
Για την κρούστα:
1/3 φλ. τριμμένη καρύδα (ινδοκάρυδο)
1/3 φλ. αμύγδαλα αλεσμένα σε σκόνη
2 κουταλιές λιωμένο λάδι καρύδας + 2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο καρύδας, ή 4 κουταλιές λιωμένο λάδι καρύδας
1 κουταλιά χαρουπόμελο
Γέμιση:
2 φλ. (300 γρ. περίπου) κάσιους (Cashew Nuts),
1/4 φλ. γάλα καρύδας από κονσέρβα
1/4 φλ. λιωμένο λάδι καρύδας (κρύο) + λιωμένο λάδι καρύδας για τη φόρμα
6 κουταλιές (κοφτές) χαρουπόμελο
1/4 φλ. φρέσκος χυμός λεμονιού (προαιρετικά)
1 κοφτή κουταλιά ψιλό ξύσμα λεμονιού
2 κουταλάκια εσάνς βανίλιας
λεπτές ροδέλες λεμονιού και φυλλαράκια δυόσμου για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Μουλιάζετε τα κάσιους σε μπόλικο νερό για 4 τουλάχιστον ώρες, ή καλύτερα 1 βράδυ.
Λαδώνετε με λιωμένο λάδι καρύδας μια μικρή φόρμα με ελατήριο, διαμέτρου περίπου 18 εκ. και ντύνετε με πλαστική μεμβράνη τα πλευρά της, αφήνοντας τα περισσεύματα να εξέχουν. Ύστερα, ντύνετε τη βάση της με αντικολλητική λαδόκολλα. Την κρατάτε στην άκρη.
Ετοιμάζετε την κρούστα: Βάζετε σε ένα μπολ την τριμμένη καρύδα και τα αμύγδαλα σε σκόνη και προσθέτετε το γάλα καρύδας, το λιωμένο λάδι και το λιωμένο βούτυρο καρύδας (ή μόνο το λάδι) και το χαρουπόμελο. Ανακατεύετε καλά το μίγμα να υγραθεί όλα και το αδειάζετε στη φόρμα. Το πιέζετε να συμπιεστεί και να καλύψει τον πάτο της φόρμας σε μια ομοιόμορφη στρώση και κρατάτε τη φόρμα στο ψυγείο.
Γέμιση: Βάζετε τα κάσιους στραγγισμένα στη γυάλα ενός δυνατού μπλέντερ και προσθέτετε το γάλα καρύδας (κουνάτε καλά την κονσέρβα πριν την ανοίξετε), το λιωμένο λάδι καρύδας, το χαρουπόμελο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια και χτυπάτε το μίγμα για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα. Αν το μπλέντερ σας δεν είναι αρκετά δυνατό για να επιτύχετε μια λεία κρέμα, τότε μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα γάλα καρύδας, ή χυμό λεμονιού για να την πετύχετε.
Όταν γίνει η λεία κρέμα της γέμισης, την αδειάζετε στην φόρμα και ισιώνετε την επιφάνειά της. Την σκεπάζετε με τα περισσεύματα της πλαστικής μεμβράνης που εξέχουν (αν χρειαστεί και με ένα επιπλέον κομμάτι πλαστικής μεμβράνης) και ύστερα τυλίγετε την φόρμα με αλουμινόχαρτο. Κρατάτε τη φόρμα στην κατάψυξη για μίνιμουμ 3 ώρες (πρέπει η γέμιση να σφίξει καλά).
Πριν σερβίρετε το «τσίζκεϊκ» το γαρνίρετε, αν θέλετε, με λεπτές ροδέλες λεμονιού και φυλλαράκια δυόσμου. Το ξεφορμάρετε αφαιρώντας την πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε να ξεπαγώσει για 10-15 λεπτά, ή το σερβίρετε παγωμένο, κόβοντάς το με ένα μαχαίρι που θα βουτάτε σε καυτό νερό και ύστερα θα το σκουπίζετε για να στεγνώσει (θα είναι ζεστό, αλλά στεγνό).