Σημαντική επιδείνωση του καιρού, Σάββατο – Κυριακή 5-6/11/22. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες!

Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στην χώρα μας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα καλοκαίριας, υψηλών θερμοκρασιών και αντικυκλωνικών συνθηκών πάνω από την περιοχή μας.

Αιτία της αλλαγής είναι η προσέγγιση από τα Βορειοδυτικά μας αυλώνα(long wave trough) με μέτωπα κακοκαιρίας(υφέσεις), και η αποκοπή τμήματος του πάνω από την περιοχή μας, καθώς και η εν συνεχεία τροχιά του συστήματος Ανατολικότερα, οπότε και θα επηρεάσει σχεδόν το σύνολο της χώρας με έντονα κατά τόπους φαινόμενα.

Χάρτης ατμοσφαιρικών διατάξεων στα 500hpa.

Χαρακτηριστικός ο κάτωθι χάρτης επιφανείας και βαρομετρικών συστημάτων, όπου παρατηρούμε την δημιουργία ύφεσης(χαμηλού) Βορειοδυτικά της χώρας μας, όπως και το ψυχρό μέτωπο το οποίο θα κινηθεί Ανατολικά.

Χάρτες επιφανείας βαρομετρικών συστημάτων.

Επίσης οι αυξημένοι δείκτες αστάθειας(cape) σε συνάρτηση με τους επίσης αυξημένους δείκτες θετικού στροβιλισμού, είναι η αιτία των καταιγίδων που θα δημιουργηθούν, και που κατά τόπους θα είναι ιδιαίτερα έντονες.

Χάρτης δεικτών αστάθειας(cape).

Χάρτης δεικτών στροβιλισμού.

Ας δούμε παρακάτω πιο αναλυτικά τον καιρό που θα επικρατήσει στην χώρα μας το Σαββατοκύριακο.

Σάββατο 5/11

Ήδη από τις βραδυνές ώρες της Παρασκευής βροχές θα εκδηλώνονται σε περιοχές του Βορείου Ιονίου και πιθανών της Δυτικής Ηπείρου με τάση ενίσχυσης.Οι βροχές αυτές προς το ξημέρωμα του Σαββάτου θα έχουν την τάση να επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές του Ιονίου, της Δυτικής Στερεάς και της Δυτικής αρχικά Πελοποννήσου. Οδεύοντας προς τις μεσημβρινές ώρες, θα προσεγγίσει την χώρα μας το κυρίως μέτωπο κακοκαιρίας οπότε και τα φαινόμενα στις προαναφερθήσες περιοχές θα ενταθούν σημαντικά, ενώ παράλληλα θα αρχίσουν να σημειώνονται και καταιγίδες κατά τόπους αρκετά ισχυρές. Τα φαινόμενα μέσα στο Σάββατο θα επεκταθούν πιο Ανατολικά και θα επηρεάσουν και περιοχές της Κεντρικής Στερεάς, Κεντρικής Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και Κεντρικής Μακεδονίας. Προς το βράδυ θα αρχίσουν να επηρεάζονται και οι υπόλοιπες Ηπειρωτικές περιοχές όπως η Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος, Ανατολική Μακεδονία.Καλός γενικά καιρός κατά την διάρκεια του Σαββάτου σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και Ανατολικό Αιγαίο με συννεφιές κατά τόπους και πιθανών λίγα πρόσκαιρα φαινόμενα. Οι άνεμοι Νοτιάδες παντού, στο Ιόνιο έως τα 7bf μποφόρ τοπικά, στο Αιγαίο έως τα 6-7bf μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Κυριακή 6/11

Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων(βροχών και καταιγίδων) στην Δυτική χώρα. Τα ισχυρά φαινόμενα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής θα εστιάζονται στην Ανατολική Πελοπόννησο, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Σποράδες, Χαλκιδική και περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας.Προς το ξημέρωμα τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις Κυκλαδες και αργότερα στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.Λιγότερα τα φαινόμενα στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα κατά την διάρκεια της Κυριακής. Η κακοκαιρία σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία θα παραμείνει, αρκετά όμως πιο εξασθενημένη, και την Δευτέρα 7/11 κυρίως στα Ανατολικά τμήματα της χώρας. Οι άνεμοι την Κυριακή παραμένουν από Νότιες διευθύνσεις στο Αιγαίο έως τα 7bf μποφόρ τοπικά, στο Ιόνιο και με το πέρασμα της διαταραχής θα στραφούν σε Βοριάδες έως τα 6bf μποφόρ τοπικά.Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση από Βορρά προς Νότο.

Χάρτης συνολικού υετού για Σάββατο-Κυριακή 5-6/11.

Αττική

Βροχές και ισχυρές καταιγίδες αργά το βράδυ του Σαββάτου, ξημέρωμα Κυριακής, κυρίως στα πιο Δυτικά Νοτιοδυτικά τμήματα του νομού. Σχετική βελτίωση από αργά το απόγευμα της Κυριακής.

Θεσσαλονίκη

Βροχές κυρίως την Κυριακή, περισσότερες στα πιο Ανατολικά τμήματα όπου υπάρχει πιθανότητα και καταιγίδων τοπικά ισχυρών Σταδιακή βελτίωση από αργά το βράδυ της Κυριακής.

Να ενημερώσουμε ότι μπορείτε να γίνεστε μέλη της καιρικής μας ομάδας Facebook στον παρακάτω σύνδεσμο.

fb://group/131248040584560?ref=share

Περικλής Χατζημιχάλης(peris Chatzimichalis).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *