Καλοκαιρινό πανηγύρι… Με την γύρη στις παραλίες.

Επιμέλεια άρθρου :Agi Bihari

Μήπως έχετε δει και εσείς κίτρινες κηλίδες στην θάλασσα στην περιοχή σας; Το καλό νέο είναι πως πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά κατά την περίοδο της άνοιξης (η αρχή καλοκαιριού) και οφείλεται στη γύρη, η οποία καταλήγει στο νερό και δημιουργείται αυτή η αλλαγή χρώματος στην θαλάσσια επιφάνεια. Τα ρεύματα της θάλασσας και τα κύματα μεταφέρουν την γύρη προς τα έξω, στις παραλίες κι έτσι παρατηρείται το φαινόμενο μεγάλες ποσότητες γύρης να κατακλύζουν τις ακρογιαλιές.
Η τοπικές υπηρεσίες προστασίας του περιβάλλοντος ερεύνουσανε στα προηγούμενα χρόνια την υπόθεση, και δεν άργησαν να διαπιστώσουν ότι το υλικό που επέπλεε και έδινε αυτό το χρώμα στο νερό δεν ήταν άλλο από την αθώα και αβλαβή γύρη (κυρίως) των μεσογειακών πεύκων. Κόκκους γύρης από πεύκο, έλατο και ελιά είναι η κίτρινη ουσία.
Μπορεί να είναι δυσάρεστο στο μάτι, αλλά το φαινόμενο δεν μπορεί συνδέεται με τη ρύπανση, αλλά με την γύρη. Επειδή η γύρη δεν βυθίζεται, αλλά στοιβάζεται στην επιφάνεια της θάλασσας και επιπλέει, κάθεται στην επιφάνεια της θάλασσας.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο Τολό Αργολίδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *