Mια γενική επισκόπηση σχετικά με τα πυρηνικά όπλα που κατέχει το Ιράν
Το Ιράν αποτελεί αντικείμενο διεθνούς ελέγχου και κυρώσεων σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα εδώ και πολλά χρόνια. Ενώ υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι για ειρηνικούς σκοπούς, όπως η παραγωγή ενέργειας και η ιατρική έρευνα, η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει ανησυχίες ότι το Ιράν μπορεί να επιδιώκει να αναπτύξει ικανότητες πυρηνικών όπλων.
Το Ιράν πιστεύεται ότι έχει ένα σημαντικό απόθεμα ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να εμπλουτιστεί περαιτέρω σε ουράνιο οπλικής ποιότητας εάν το Ιράν το επιλέξει.
Το Ιράν έχει επίσης αναφερθεί ότι διεξήγαγε έρευνα και ανάπτυξη σε άλλα συστατικά για την δημιουργία ενός πυρηνικού οπλικού προγράμματος, όπως η τεχνολογία πυραύλων και οι δοκιμές εκρηκτικών.
Παρά αυτές τις ανησυχίες, η ακριβής κατάσταση και οι δυνατότητες του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν δεν είναι πλήρως γνωστά, καθώς το Ιράν δεν ήταν πλήρως διαφανές σχετικά με τις δραστηριότητές του. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (International Atomic Energy Agency IAEA) παρακολουθεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με πιθανές αδήλωτες δραστηριότητες που σχετίζονται με πυρηνικά.
Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει προσπάθειες για διαπραγμάτευση διπλωματικής λύσης στο πυρηνικό ζήτημα του Ιράν. Το 2015, το Ιράν κατέληξε σε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Κίνα, γνωστή ως Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), η οποία έθεσε περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεις. Ωστόσο, το 2018, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από το JCPOA και οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και της διεθνούς κοινότητας παρέμειναν υψηλές.
Για το TiposNews Γεώργιος Φίλιππας